AWf premie herzien

Volgen

Als de verloonde uren van een werknemer in een kalenderjaar de contractueel overeengekomen uren met meer dan 30% overschrijden, moeten werkgevers vanaf 1 januari 2022 de lage AWf-premie herzien.
Maar hoe controleer en verwerk je dit in Loket.nl? 

Signaal

Krijg je in de laatste periode van het jaar onderstaand signaal? Dan kan het zijn dat de AWf-premie bij 1 of meerdere werknemers moet worden herzien. 

Het signaal wordt getoond wanneer er minimaal 1 werknemer in dienst is en:
- Het gemiddeld dienstverband minder dan 35 uur per week is.
- De lage AWf-premie is toegepast.
mceclip0.png


Overzicht
In het signaal word je doorverwezen naar een overzicht.
Je vindt het overzicht in Loket.nl Classic onder Salarisverwerking - Overzichten - Overig.
In Loket.nl vind je het overzicht bij Rapporten - Salarisverwerking.
Onderstaand overzicht is een voorbeeld waarbij je ziet dat premie dient te worden herzien bij de eerste werknemer. Hier is namelijk een overschrijding van uren van meer dan 30%. Bij de tweede werknemer is hier geen sprake van, zijn overschrijding van uren komt uit op 9%. 

In het overzicht hebben we ook een kolom jonger dan 21 jaar opgenomen. In deze kolom wordt een * geplaatst als een medewerker jonger dan 21 jaar is op peildatum 31-12 van het huidig jaar.
De werkgever mag voor deze werknemers de lage Awf-premie toepassen waarbij maximaal 48 uur (4-wekenverloning) of 52 uur (maandverloning) verloond zijn. Deze werknemers hoeven in deze situatie niet herzien te worden.


WAB.JPG
Herzien
Het herzien van de premie dient te gebeuren in de laatste periode van het jaar.
Onder WN - Arbeidsvoorwaarden - Verzekeringen - Afwijkende AWf premie 
kun je de premie voor het hele jaar herzien door Soort AWf premie op Herzien te zetten vanaf periode januari t/m december voor het desbetreffende jaar.

Let op: Heb je een werkgever die stopt gedurende het jaar? Dan komt er geen signaal, maar kun je alsnog het overzicht raadplegen. De herziening dient dan te gebeuren t/m de laatste periode dat werkgever loonaangifte moet doen. 

 

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 1 van 1