Meeruren en overuren

Volgen

Het verschil tussen meeruren en overuren is belangrijk om te weten, omdat de verwerking in Loket.nl voor deze componenten een verschillende uitwerking heeft. Voordat je extra uren gaat verwerken zal je eerst moeten bepalen of het meeruren of overuren zijn.

Meeruren -> deze zijn van toepassing voor parttime werknemers

Overuren -> deze zijn van toepassing voor fulltime werknemers

Meeruren

Deze vallen onder de componentcategorie Uren en deze uren zullen de deeltijdfactor in de betreffende periode verhogen en tevens worden de verloonde uren in de loonaangifte verhoogd. Afhankelijk van het pensioenfonds loopt de verhoogde deeltijdfactor ook mee in de digitale pensioenaangifte (UPA). En normaliter telt het bedrag van de uitbetaalde meeruren ook mee in de grondslag voor de reserveringen, bijvoorbeeld het vakantiegeld. Het boeken van meeruren doe je via component MEERUREN (28) waardoor Loket.nl het bedrag berekend op basis van het bruto uurloon. Door het verwerken van meeruren blijft het component LOON/SALARIS ongewijzigd.

Overuren

Deze vallen onder de componentcategorie Overwerk en zullen juist niet de deeltijdfactor verhogen, voor fulltimers is het deeltijdpercentage 100%. De verloonde uren worden wel verhoogd. Of het uitbetaalde overwerkloon meetelt in de grondslag voor reserveringen is per cao verschillend. Meer informatie inzake het verwerken van overwerk vind je in dit artikel.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen hebben, neem dan even contact op met je contactpersoon van je accountants- of administratiekantoor. 

 

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0