SEPA bestand downloaden

Volgen

Nadat de loonrun is goedgekeurd kun je een SEPA bestand downloaden. Dit via Overzicht - Laatst goedgekeurd - SEPA . Zie onderstaand.

Dit bestand kan je gebruiken om betalingen via je bankportaal te verwerken. Per verloningsrun kunnen meerdere SEPA bestanden worden gepresenteerd voor bijvoorbeeld netto salarissen en eventuele andere directe excasso’s (bijvoorbeeld een netto inhouding of een tijdspaarfonds).

Aangezien elke bank zelf kan bepalen hoe ze met de instellingen omgaan, is het voor ons niet mogelijk om aan te geven welke instellingen je moet gebruiken. De instellingen zoals beschreven in onderstaande twee situaties werken in de meeste gevallen. Mocht dit niet het gewenste effect hebben, dan dient de bank aan te geven wat de juiste instellingen zijn voor die bank.

In de meeste gevallen is er sprake van deze twee situaties:

1. Betalingen opnemen als één boeking (Batch)

In de meeste gevallen hoef je de instellingen Soort betaling en Batch booking niet aan te passen en wordt het bestand als één boeking verwerkt.

1. Betalingen opnemen als losse boekingen

In de meeste gevallen leidt dit tot het juiste resultaat:

-Soort betaling: Overig

-Batch booking: Rubriek opnemen in het bericht met de waarde False

Soort betaling

Als je kiest voor de Salarisbetalingen, geven wij in het SEPA bestand aan dat dit een betaalbestand met salarisbetalingen betreft middels de code 'SALA'. Afhankelijk van de bank zal dit wel of niet als batchbetaling gezien worden. Veel banken zien een SEPA bestand met de indicatie 'SALA' standaard als batchbetaling (totaalboeking).

Onze insteek voor de SEPA bestanden is om zo min mogelijk opties vast te zetten, zodat de klant dit zelf via de bank in kan stellen. Dit is ook de bedoeling vanuit de SEPA standaard.

Batchboeking

De indicatie batchboeking geeft aan dat dit bestand behandeld moet worden als 1 totaalboeking in plaats van meerdere losse boekingen. Standaard wordt deze indicatie niet meegegeven.

Datum verwerking

Hierop kan de gewenste datum van overboeking worden opgegeven. Deze wordt gebruikt door de bank en kan bij sommige banken nog aangepast worden in het bankportaal.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen hebben, neem dan even contact op met je contactpersoon van je accountants- of administratiekantoor.