Vanavond vindt er een update van Loket.nl plaats. Rond 21.30 uur is de applicatie korte tijd niet beschikbaar. Naast technische aanpassingen leveren we o.a. het volgende op:
Per 2022 vervalt het overgangsrecht levensloopregeling.
Voor zover de werknemer zijn levenslooptegoed niet uiterlijk op 31 oktober 2021 heeft opgenomen, wordt de volledige aanspraak op 1 november 2021 belast. Levenslooptegoeden zullen door de levensloopinstellingen (bank, verzekeraar of beleggingsinstelling) eind 2021 worden uitgekeerd. Voor de belastingen hanteert de belastingdienst voor iedereen dezelfde uitkeringsdatum: 1 november 2021.
Dit houdt in dat het veld 'Gespaard bedrag levensloopregeling' leeg moet zijn in de aangiften voor de:
Maandverloning vanaf verloningsperiode 2021-11;
4WekenVerloning vanaf verloningsperiode 2021-12;
Weekverloning vanaf verloningsperiode 2021-44
Wordt één van onderstaande looncomponenten na die periode nog gebruikt dan toont Loket.nl de volgende foutmelding "Levensloop componenten zijn niet meer toegestaan vanaf 31-10-2021".
Aanpassing t.b.v. uitkeringen VUT en RVU
Sinds januari 2021 is code speciale inkomstenverhouding 53 ('Uitkering in het kader van vervroegde uittreding) bekend. Deze moet worden gebruikt bij uitkeringen VUT en RVU.
Loket stond verloningen voor deze inkomstenverhouding niet toe in combinatie met de groene tabel (fout 15) Hierop is een aanpassing doorgevoerd waardoor deze verloning ook mogelijk is.
Meer informatie over verwerken van een RVU-uitkering vind je in dit artikel op het helpdeskportaal.
Klaar met muteren
Sinds 14 september is het mogelijk dat werkgevers via het tabblad Salarisverwerking in de verloningscarrousel, aangeven dat zij klaar zijn met muteren. Vervolgens kan een mail worden verstuurd naar de contactpersoon bij het accountants- en administratiekantoor.
Het was nog niet mogelijk om het e-mailadres hierbij vast te houden.
Dit is vanaf nu mogelijk op zowel het providerniveau als op werkgeverniveau.
Meer informatie over Klaar met muteren tref je aan in dit artikel op het helpdeskportaal.
Aanpassing t.b.v. UPA-bericht
Voor het UPA bericht worden 'Verloonde uren voor de regeling' (niet te verwarren met Verloonde uren) verzameld en doorgegeven. Bij het verzamelen werden de Eenheden (looncomponenten 41 t/m 60) met een 'Dagenindicatie' (<> n.v.t.) niet goed meegenomen voor deze pensioenuren.
Dit is in deze oplevering aangepast.
Een correctie wordt niet automatisch met de volgende aangifte meegenomen. Je dient zelf voor de betreffende werknemer/periode een UPA-aangifte te creëren. Hiervoor kun je uiteraard component 999 (Loonaangifte) gebruiken.