Werkwijze PAWW aangifte in Loket.nl

Volgen

Vanaf 31 mei 2023 is het mogelijk om PAWW-aangifte te doen in Loket.nl
In dit artikel vertellen we je over de aandachtpunten en werkwijze.

Inrichten PAWW
1. Machtig Loket.nl als inzender van de UPA-berichten op https://werkgever.spaww.nl/SignIn
Het stappenplan vind je onder deze pagina.
Zorg er ook voor dat nieuwe werkgevers jou machtigen als Administratiekantoor. Volg hiervoor Stap 2 van deze handleiding. Deze procedure is niet anders dan voorheen. https://spaww.nl/werkgevers/administratiekantoren/
2. Controleer bij eigen gemaakte PAWW-fondsen of het Soort fonds 'Private Aanvulling WW en WGA (PAWW)' is en de Externe fondscode 'PAWW regeling (SPAWW-UPA)'. Dit is nodig om de PAWW aangifte in te kunnen dienen.
3.- Activeer het product PAWW aangifte (1200) bij de werkgever(s).
   - Gebruikers hebben ook de rechten Aanmaken pensioenaangifte - Raadplegen Pensioenaangifte nodig
Collectief laten toevoegen van het product PAWW aangifte (1200) kan middels een ticket. Zet in het onderwerp van je ticket 'Collectief toevoegen PAWW'. Dan wordt het product toegevoegd bij alle werkgevers waar Soort fonds Private Aanvulling WW en WGA (PAWW) is en de Externe fondscode PAWW regeling (SPAWW-UPA).
(Voor collectieve acties van applicatiebeheer wordt standaard een kwartier gerekend en gefactureerd) 

PAWW aangifte indienen
In de Carrousel vind je de nieuwe optie PAWW aangifte. Door op de knop Starten te druk kun je de PAWW aangifte starten en bevestigen. 
Geen button zichtbaar? Controleer dan of je het product PAWW aangifte (1200) hebt geactiveerd en of desbetreffende gebruiker de rechten Aanmaken pensioenaangifte - Raadplegen Pensioenaangiften heeft.
Let op! Voor weekverloningen is het nog niet mogelijk om aangiftes in te dienen. 
In de aangifte zitten de totalen op werkgeverniveau en het aantal IKV's dat aangeleverd wordt. 
Corrigeren
Deactiveren van een PAWW aangifte is (nog) niet mogelijk en in de praktijk vaak niet noodzakelijk. Heb je een correctie? Door een loonresultaat te creëren middels Loonaangifte = 1 in de desbetreffende periode, wordt die periode opnieuw aangeleverd bij de volgende PAWW aangifte.  
Verwerking PAWW aangifte bij SPAWW
De periodes die al verwerkt zijn bij het SPAWW kunnen via Loket.nl opnieuw ingediend worden.Het is belangrijk om alle periodes die middels handmatige aanlevering zijn ingestuurd in te dienen en daarna Openstaand saldo per werkgever te bekijken op het SPAWW-portaal.
Het kan namelijk gebeuren dat er per periode verschillen ontstaan.
Op dit moment kan het gebeuren dat de tijdstempel in het responsebericht nog niet klopt, dit lossen we binnenkort op!
Kwartaalaangifte
Is er sprake van kwartaalaangifte bij het SPAWW? Dan kun je per maand de aangifte vanuit Loket.nl versturen en deze per kwartaal goedkeuren in het portaal van het SPAWW. Eigenlijk is hier niets aan veranderd.
Let op: bij een kwartaalaangifte worden correcties in de aangifte niet door SPAWW verwerkt. Correcties dien je handmatig in het portaal van SPAWW door te geven. 
Foutcode P0001
Krijg je de melding: Aangifte in dit tijdvak niet gevonden of gebruiker niet gemachtigd voor het doen van aangifte. Controleer dan of de werkgever je heeft gemachtigd en of je dit ook hebt geactiveerd zie stap 2 en 3 (Administratiekantoor machtigen | SPAWW). Let ook op dat je Loket.nl zelf hebt gemachtigd. Zie handleiding onderaan dit artikel) 
Blijf je de melding houden? Neem dan contact op met SPAWW. 

 

Dubbele regels en facturen
We zijn er van op de hoogte dat er bij correcties veel dubbele regels zullen ontstaan in het SPAWW-portaal. Deze regels zullen leiden tot debet- en creditfacturen en deze worden ook verstuurd via e-mail naar de klanten. Het is daarom raadzaam om klanten hiervan op de hoogte te stellen dat zij dit kunnen verwachten. Helaas kan Loket.nl niet voorkomen dat dit gebeurt, daar dit de systematiek is die SPAWW hanteert voor verwerking en correctie
Belangrijk is dus om alle aangiftes in te sturen en om dan te kijken of er een bedrag betaald dient te worden of dat er een verzoek tot teruggave in moet worden gediend.
Let op! Aanvullende betalingen of teruggave zijn dus handmatige acties.
Bevindingen
Uiteraard monitoren wij of de processen goed verlopen. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, dan is het uiteraard mogelijk om een ticket hiervoor in te dienen. We verzamelen alle feedback en zullen na een evaluatieperiode kijken of en wat we kunnen optimaliseren.   

Uiteraard willen we het op termijn mogelijk maken om de PAWW aangifte ook collectief te doen. 

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 2 van 2