Uitbreiding foutcode 12

Volgen

Met de release van 30 januari gaan we foutcode 12 Combinatie basis dienstverband, hoedanigheden, leeftijd en sociale verzekeringen is niet juist uitbreiden.

Bron: Handboek loonheffingen 29.4
Situatie A en B vult u alleen in als de echtgenoot, het familielid of de vorige eigenaar niet verzekerd is voor de werknemersverzekeringen vanwege het ontbreken van een gezagsverhouding. In situaties waarin er wel sprake is van verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen omdat er wel sprake is van een gezagsverhouding (zie hierna onder punt 3), gebruikt u deze code niet.

Verzekeringsplicht A of B i.c.m. werknemersverzekeringen

De uitbreiding van de controle heeft betrekking de code invloed verzekeringsplicht A of B i.c.m. de verzekeringsindicaties werknemersverzekeringen.
Als de code ‘A’ of ‘B’ is opgegeven, dienen de verzekeringsindicaties werknemersverzekeringen op ‘Nee’ te staan.
Op dit moment leidt dit nog niet tot afgekeurde loonaangiftes, maar dat zal in de toekomst ongetwijfeld wel zijn.

Corrigeren

Mocht je dus bij hoedanigheden aan hebben gegeven dat de werknemer familie van eigenaar/vorige eigenaar is, dan dienen de verzekeringsindicaties werknemersverzekeringen per 2023 uit te staan.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de verzekeringsindicaties wel juist staan, maar dat er onterecht aan is gegeven dat er sprake is van familie van eigenaar/vorige eigenaar. Dit is afhankelijk van de feitelijke situatie en/of er sprake is van een gezagsverhouding tussen de werknemer en de werkgever.
Een correctie gaat automatisch met de volgende aangifte mee.

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0