Het verloningsproces: Verlonen, loonaangifte en pensioenaangifte

Volgen

Eindelijk is het zover! Het is vanaf de Summer Release (19-07-2021) mogelijk om een loonverwerking te starten én een loonaangifte aan te maken in het nieuwe Loket.nl. Hierdoor wordt het werken in het nieuwe Loket.nl ook een stuk toegankelijker voor de salarisadministrateur. Bekijk het webinar van de Summer Release terug en wordt helemaal bijgepraat over alle vernieuwingen. 

Wanneer je naar een werkgever gaat, vind je onder Salarisverwerking de verloningscarrousel terug.
Er worden standaard 3 periodes getoond waarbij de middelste kolom de laatst verwerkte periode weergeeft.
In de carrousel vind je eenvoudig de status van de verschillende processen terug.
Op dit moment beperkt zich dit nog tot het verloningsproces, de loonaangifte en de APG / UPA pensioenaangifte. In een later stadium zal hier ook het journaalproces aan toegevoegd worden.

Hoe ziet de carrousel er nu eigenlijk uit?
In onderstaande schermafdruk kun je zien dat periode 1 geheel is afgerond. De verschillende processen, verloning, loonaangifte en pensioenaangifte hebben namelijk een groen vinkje. Dit betekent dat het bijbehorende proces succesvol is afgerond.

 

1.JPG

 

Hoe start je een verloning?
Stel dat we februari willen gaan verlonen. Wanneer je in de carrousel bij periode 2021-02 op de button Starten klikt, verschijnt onderstaand scherm. In Loket Classic was je gewend om eerst het automatisch proces te starten om vervolgens de loonverwerking uit te voeren. We hebben deze twee zaken nu voor je gecombineerd in één scherm.
Bovenin worden de verschillende processen getoond en deze worden al automatisch aangezet zoals je dit al gewend was in Loket Classic. Wanneer je op de button Verloning Starten klikt, worden zowel de automatische processen als de loonverwerking zelf uitgevoerd.

 

mceclip1.png

Nadat op de button Verloning Starten is geklikt, verschijnt onderstaand scherm.
Hier heb je toegang tot de proefloonoutput van deze betreffende loonrun en kan er eventueel een notitie aan deze loonrun worden toegevoegd.
De loonrun dient (na controle) geannuleerd of goedgekeurd te worden.

 

1.JPG

Wanneer je kiest voor Goedkeuren dan krijg je nog de bevestigingsvraag of de loonrun goedgekeurd mag worden.

mceclip3.png

Wanneer je weer terugkeert naar de carrousel, dan zie je dat de verloning van februari is afgehandeld. Bij Verloning staat nu een groen vinkje.

Aanmaken loonaangifte
Mocht je aansluitend ook de loonaangifte aan willen maken, dan kun je hier ook op button Starten klikken.

1.JPG

 

De loonaangifte is hierna definitief gemaakt en de button Betalen met iDEAL verschijnt.
Hiermee kan de loonaangifte meteen eenvoudig betaald worden.

 

1.JPG

 

 

Wanneer we weer terugkeren naar de carrousel zien we nu bij de loonaangifte van periode 2 een groen vinkje staan, wordt het totaalbedrag van de aangifte getoond en is ook hier de button Betalen met iDEAL beschikbaar.

 

1.JPG

Aanmaken pensioenaangifte

Mocht je aansluitend ook nog de pensioenaangifte willen aanmaken en versturen.
Via Werkgever -> Salarisverwerking  --> Pensioenaangifte ben je in staat om een UPA/APG pensioenaangifte te verrichten. De UPA Pensioenaangifte heeft grote gelijkenis met de loonaangifte. Zodra een salarisrun is goedgekeurd, bestaat de mogelijkheid om de pensioenaangifte aan te maken.

pensioenaangifte_aanmaken.JPG

 


Kies voor de optie Starten om in dit geval de UPA Pensioenaangifte aan te maken. Vervolgens wordt de eerste periode gepresenteerd waarvoor pensioenaangifte kan worden gedaan. Bij Externe partij wordt de partij getoond die op administratieniveau is vastgelegd.  In onderstaand voorbeeld is dat PFZW. De uiterste aanleveringsdatum van UPA pensioenaangifte is exact 10 dagen na de laatste datum van de periode waarvoor de deelnemer loon ontvangt. Binnen de termijn van 10 dagen moet je alle voor het pensioenfonds relevante gegevens aanleveren.

Pensioen_starten_UPA.JPG


Bevestigen / Annuleren
Nadat de UPA Pensioenaangifte is aangemaakt, kun je deze bij de optie Openstaande Pensioenaangifte bevestigen of annuleren.

Pensioen_detail.JPG
Zodra de Pensioenaangifte is goedgekeurd, zal deze via een webservice koppeling aan in dit geval PFZW worden aangeboden. Na ontvangst zal de ontvangende partij een responsebericht zenden. Dit bericht wordt vastgelegd bij de Bevestigde Pensioenaangiften in Loket.nl. Er is op dit moment nog geen standaard overzicht van de aangifte beschikbaar. Wel bestaat de mogelijkheid om het XML-bericht te downloaden.

 

In onderstaande video laten we het doorlopen van een paar processen een keer aan je zien.

  

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0