Het verloningsproces: Verlonen en loonaangifte.

Volgen

Eindelijk is het zover! Het is vanaf de Summer Release (19-07-2021) mogelijk om een loonverwerking te starten én een loonaangifte aan te maken in het nieuwe Loket.nl. Hierdoor wordt het werken in het nieuwe Loket.nl ook een stuk toegankelijker voor de salarisadministrateur. Bekijk het webinar van de Summer Release terug en wordt helemaal bijgepraat over alle vernieuwingen.

Wanneer je naar een werkgever gaat, vind je onder Salarisverwerking de verloningscarrousel terug.
Er worden standaard 3 periodes getoond waarbij de middelste kolom de laatst verwerkte periode weergeeft.
In de carrousel vind je eenvoudig de status van de verschillende processen terug.
Op dit moment beperkt zich dit nog tot het verloningsproces en de loonaangifte. In een later stadium zal hier ook de pensioenaangifte aan toegevoegd worden.

Hoe ziet de carrousel er nu eigenlijk uit?
In onderstaande schermafdruk kun je zien dat periode 4 geheel is afgerond. De verloning heeft namelijk een groen vinkje en de loonaangifte heeft ook een groen vinkje. Dit betekent dat het bijbehorende proces succesvol is afgerond. Voor periode 5 idem.
Zowel de verloning als de loonaangifte zijn succesvol uitgevoerd. Echter omdat periode 5 als laatste is verloond, is het voor deze periode nog mogelijk om een aanvullende (correctie)loonrun te verwerken. Vandaar dat je hier de button Starten alsnog ziet staan.

Hoe start je een verloning?
Stel dat we juni willen gaan verlonen. Wanneer je in de carrousel bij periode 2021-06 op de button Starten klikt, verschijnt onderstaand scherm. In Loket Classic was je gewend om eerst het automatisch proces te starten om vervolgens de loonverwerking uit te voeren.
We hebben deze twee zaken nu voor je gecombineerd in één scherm.
Bovenin worden de verschillende processen getoond en deze worden al automatisch aangezet zoals je dit al gewend was in Loket Classic. Wanneer je op de button Verloning Starten klikt, worden zowel de automatische processen als de loonverwerking zelf uitgevoerd.

Nadat op de button Verloning Starten is geklikt, verschijnt onderstaand scherm.
Hier heb je toegang tot de proefloonoutput van deze betreffende loonrun en kan er eventueel een notitie aan deze loonrun worden toegevoegd.
De loonrun dient (na controle) geannuleerd of goedgekeurd te worden.

Wanneer je kiest voor Goedkeuren dan krijg je nog de bevestigingsvraag of de loonrun goedgekeurd mag worden.

Wanneer je weer terugkeert naar de carrousel, dan zie je dat de verloning van juni is afgehandeld. Bij Verloning staat nu een groen vinkje.

Mocht je aansluitend ook de loonaangifte aan willen maken, dan kun je hier ook op button Starten klikken.

De loonaangifte is hierna definitief gemaakt en de button Betalen met iDEAL verschijnt.
Hiermee kan de loonaangifte meteen eenvoudig betaald worden.

Wanneer we weer terugkeren naar de carrousel zien we nu bij de loonaangifte van periode 6 een groen vinkje staan, wordt het totaalbedrag van de aangifte getoond en is ook hier de button Betalen met iDEAL beschikbaar.

In onderstaande video laten we het gehele proces een keer aan je zien.