Overzetten SOAP webservice gebruikers naar RESTful API gebruikers

Volgen

Samen hebben wij hetzelfde doel: werkgevers ontzorgen. Om jullie hierin te ondersteunen zijn er inmiddels een kleine 100 koppelingen tot stand gebracht. Dankzij deze koppelingen hoeven werkgevers geen dubbele werkzaamheden uit te voeren, besparen ze hiermee flink wat tijd en verkleint het de kans op fouten.

Wat betreft de koppelingen, hebben we achter de schermen bij Loket.nl een flinke ontwikkeling doorgemaakt. We hebben namelijk de overstap gemaakt van SOAP naar RESTful API. Dit zorgt ervoor dat we functioneel meer mogelijkheden hebben m.b.t. het rechtstreeks aansluiten op de functionaliteit van Loket.nl (front-end en back-end), omdat we ontwikkelen met richtlijnen o.b.v. de 'nieuwe standaard'. Daarnaast zorgen we hiervoor dat we beschikken over de nieuwste veiligheidskenmerken.

Voordelen overgang naar RESTful API

Een overgang naar RESTful API van Loket.nl biedt de volgende voordelen:

- Verbeterde veiligheid op basis van OAuth2 standaard;

- Objectgedreven op basis van RESTful API richtlijnen;

- De RESTful API heeft een centrale positie in de architectuur van Loket.nl en is hierdoor altijd actueel met de nieuwste features.

Benieuwd naar het uitgebreide verhaal? Bekijk dan onderstaande video.

Wat vragen we van jou?

Zodra een koppelpartij aangeeft dat ze over zijn op de RESTful API zal er in Loket.nl een nieuwe gebruiker aangemaakt moeten worden. Zie hiervoor onze volledige handleiding genaamd ‘Handleiding REST API koppeling’. De webservice gebruiker mag daarna verwijderd worden. We raden aan om dit in overleg te doen met de betreffende koppelpartij. We adviseren jullie tevens het aanmeldingsproces "de consent flow" te doorlopen tezamen met de koppelpartij.

Een lijst met rechten (m.b.t. algemene gebruikers) per koppelpartij kun je in dit overzicht vinden. Let op: voer het daadwerkelijke omzetten van de gebruikers pas door als je hierover benaderd wordt door de koppelpartij.

Koppelpartijen die nog bezig zijn om de overstap van SOAP naar RESTful API te realiseren staan nog niet in dit overzicht.

Wegens drukte aangaande het eindejaar, alsmede ten aanzien van de jaarstart willen wij de termijn m.b.t de conversie van de desbetreffende gebruikers verruimen tot en met 01-04-2021. We adviseren jullie deze datum in acht te nemen, dit is echt de uiterste datum binnen de mogelijkheden van Loket.nl

Ondersteuning vanuit ons

Graag ondersteunen we je maximaal bij dit proces. We bieden daarom de mogelijkheid om een lijst met alle webservicegebruikers op AK-niveau (provider) en werkgeverniveau op te vragen via api@loket.nl

Transitiefase

Tenslotte nog één belangrijke opmerking: we zitten nog in een transitiefase. De koppelpartij is degene die initieert wanneer de koppeling daadwerkelijk van SOAP naar RESTful API gaat. Het is daarom belangrijk dat je niet direct alle webservicegebruikers verwijdert. Stem dit zorgvuldig af met de betreffende partij.

Volg dit artikel om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen over de overgang naar RESTful API (dit doe je door aan de bovenkant van dit artikel op de button 'Volgen' te klikken). We zullen dit artikel namelijk regelmatig updaten.