Handleiding SOAP webservicekoppeling

Volgen

Onderstaand een uitleg voor de softwareleverancier over hoe de Authenticatie en Autorisatie in Loket.nl geregeld wordt.

Gebruiker

Een webservicegebruiker is een normale gebruiker met de bijkomstigheid dat deze gebruiker gerechtigd is om webservices aan te roepen. Een webservicegebruiker moet als volgt worden ingericht:

• Voeg een nieuwe gebruiker toe
  • Soort gebruiker moet Webservice gebruiker zijn. Hiervoor moet het juiste product geactiveerd zijn. Kun je dit niet selecteren, vraag dan jouw contactpersoon om dit product te activeren.
  • Selecteer de webservicepartij waarvoor de gebruiker toegang heeft. De webservicepartij bepaalt tot welke webservice(s) functies de gebruiker toegang heeft. Om te kunnen koppelen met een webservice partij, moet de webservice partij eerst worden vrijgegeven. Kun je de door jou gekozen webservice partij niet selecteren? Vraag dan jouw contactpersoon om de webservice partij toe te laten voegen.
  • Autorisatieset kan n.v.t. blijven. De gebruiker hoeft geen rechten te hebben.

Webservice gebruiker koppelen aan werkgever(s)

Een webservicegebruiker heeft toegang tot werkgever(s) waaraan hij in Loket.nl gekoppeld is. Zonder deze koppeling zal de webservice geen resultaten teruggeven.

Werkgevergebruiker:

1. Een werkgever gebruiker heeft standaard toegang tot één werkgever.
  2. Via de optie "Toevoegen bestaande gebruiker" in loket.nl kan een werkgevergebruiker toegang krijgen tot meerdere werkgevers.

Omgevingscode

De omgevingscode is een identificerend gegeven dat Loket.nl gebruikt om te bepalen op welke omgeving gegevens moeten worden uitgewisseld. Hieronder vind je de omgevingscodes voor de Loket.nl productieomgevingen.

VSP - 4

VSS - 85

VSO - 53

Webservicepartij

Loket.nl kent verschillende webservices met daarbinnen verschillende functies en entiteiten (werkgever/persoon/verlof). Loket.nl autoriseert per webservicepartij de toegang tot een functie en entiteit. Indien een partij geen toegang heeft tot een webservicefunctie of entiteit dan zal de webservice de melding geven dat de gebruiker niet geautoriseerd is.

User token

• Verloopt niet zolang gebruikersnaam/wachtwoord en omgevingscode niet wijzigen.
  • Token kan dus opgeslagen worden waardoor het niet nodig is om de gebruikersnaam en wachtwoord van de gebruiker in de database op te slaan.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen hebben, neem dan even contact op met je contactpersoon van je accountants- of administratiekantoor.