Koppeling SOAP naar REST: relevante info voor accountantskantoren

Volgen

Samen hebben wij hetzelfde doel: werkgevers ontzorgen. Om jullie hierin te ondersteunen zijn er inmiddels een kleine 100 koppelingen tot stand gebracht. Dankzij deze koppelingen hoeven werkgevers geen dubbele werkzaamheden uit te voeren, besparen ze hiermee flink wat tijd en verkleint het de kans op fouten.

Op technisch vlak is er momenteel een belangrijke verandering gaande. Op 1 juli 2020 gaat Loket.nl qua koppelingen namelijk volledig over op RESTful API en zullen wij onze huidige koppelingen op basis van SOAP webservices niet meer onderhouden. Dat wil niet zeggen dat deze vanaf dan niet meer werken maar nieuwe ontwikkelingen, denk aan extra velden of wijzigingen aan bestaande velden, zullen niet benaderbaar zijn vanaf de SOAP koppelingen.

De koppelpartijen zijn inmiddels al benaderd om de aanpassingen door te voeren en de eerste aanvragen voor testaccounts op basis van de RESTful API zijn al binnen.

Uiteraard zijn de koppelingen welke we onlangs hebben opgeleverd reeds gebaseerd op deze techniek. Hieronder staat welke acties belangrijk zijn voor jouw accountantskantoor om te ondernemen.

Waarom RESTful API?

Als organisatie zijn wij steeds bezig met verbeteren en vernieuwen van de online HR- en salarisapplicatie Loket.nl. En met succes! In 2019 hebben voor het eerst meer dan 1.000.000 medewerkers hun loonstrook in Loket.nl ontvangen en hebben wij als enige HR- en salarisapplicatie het keurmerk Zeker-OnLine Salaris.

Veiligheid, performance en gebruikersgemak zijn voor Loket.nl belangrijke speerpunten. In het afgelopen jaar hebben wij dan ook hard gewerkt aan een compleet nieuwe architectuur op basis van RESTful API. We zijn nu zover dat nagenoeg alle functies van Loket.nl op deze wijze worden ontsloten. Een overgang naar RESTful API van Loket.nl biedt de volgende voordelen:

- Verbeterde veiligheid op basis van OAuth2 standaard;

- Objectgedreven op basis van RESTful API richtlijnen;

- De RESTful API heeft een centrale positie in de architectuur van Loket.nl en is hierdoor altijd actueel met de nieuwste features.

Te ondernemen acties

Zodra een koppelpartij aangeeft dat ze over zijn op de RESTful API zal er in Loket.nl een nieuwe gebruiker aangemaakt moeten worden. Zie hiervoor onze handleiding genaamd ‘Handleiding REST API koppeling’. De webservice gebruiker mag daarna verwijderd worden. We raden aan om dit in overleg te doen met de betreffende koppelpartij.

We houden jullie op de hoogte zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn.