Een nieuwe manier van journaliseren

Volgen

Hoe worden salarisresultaten geformeerd tot financiële boekingen? Loket.nl kent hiervoor in de huidige situatie twee manieren, namelijk het standaard journaal en de journaalmodule. Het standaard journaal voldoet in de meeste situaties aan de wensen van klanten. Boekingen kunnen hierbij ook naar kostenplaatsen, ook wel verdelingseenheden, plaatsvinden. De journaalmodule is geschikt voor organisaties die werken met kostenplaatsen en kostendragers of bijvoorbeeld met meerdere grootboekrekeningen voor één looncomponent en procentuele verdelingen per werknemer.

De afgelopen tijd kwam naar voren dat onze bestaande journaalopties hun beperkingen hebben. De beste oplossing zou een combinatie van de twee bestaande oplossingen moeten zijn. Reden genoeg om aan een nieuwe journaaloplossing te werken. Het is absoluut niet de bedoeling om naast de bestaande journaalopties nog een derde oplossing aan te bieden. Ons voornemen is om de bestaande twee journaalopties uit te faseren, waardoor er slechts één manier, ook wel de beste oplossing, overblijft. Zo maken we het voor onze gebruikers nog eenvoudiger.

De verschillen tussen de bestaande manieren van journaliseren en de nieuwe oplossing

De nieuwe manier van journaliseren sluit zoveel mogelijk aan op het proces voor loonaangiftes en pensioenaangiftes. Het journaalproces is losgekoppeld van het verloningsproces. Bij het aanmaken van de journaalpost hoef je niet iedere keer een keuze te maken uit financiële pakketten.

Uiteraard kun je met de nieuwe oplossing nog steeds de journaalpost koppelen aan een financieel pakket. Je hoeft echter niet meer opnieuw een loonrun te starten als je de loonkostenverdeling bij een medewerker wilt wijzigen. De wijziging van een verdeling van de loonkosten heeft immers geen financiële gevolgen voor een medewerker. Eenvoudig pas je een verdeling aan en vraag je de journaalpost opnieuw op.

Voordelen van de nieuwe module op een rij

En wat zijn nu, voor jou als administrateur, de voordelen van de nieuwe module? We zetten ze graag op een rij voor je:

  • Het journaalprofiel kan op loonmodel- en administratieniveau worden geselecteerd en hierop kan gemuteerd worden op betreffende niveaus. Overervingsmechanisme is van toepassing.
  • Binnen één scherm kan op administratieniveau de journaalinstellingen worden vastgelegd (journaalapplicatie en de manier van aanleveren).
  • Een financieel pakket wordt op administratieniveau vastgelegd, zodat dit niet iedere keer opnieuw geselecteerd hoeft te worden.
  • Een loonresultaatcomponent kan naar verschillende grootboekrekeningen, kostenplaats of kostendragers worden geboekt.
  • De journaalrun kan automatisch worden gestart en gekoppeld worden met de bestaande financiële koppelingen.
  • De journaalverwerking is losgekoppeld van de loonverwerking. Indien een journaal gecorrigeerd moet worden, kan dat eenvoudig door deze te Het is niet nodig een loonrun opnieuw te starten.
  • Op dienstverbandniveau kan de verdeling naar uren (zoals basis), maar ook naar factor (zoals de uitgebreide module) worden vastgelegd, tijdsafhankelijk.

What’s next?

Vanaf de update van 30 september is een eerste nieuwe versie van de journaalmodule beschikbaar. Uiteraard wordt hier de komende periode nog verder aan gebouwd. Zodra we meer weten over de uitfasering van de bestaande journaalopties, communiceren we hierover. Houd daarvoor ons helpdeskportaal in de gaten.

Om jullie mee te nemen in de voordelen van het nieuwe journaal en hoe je ook gebruik kunt gaan maken hiervan, bieden we op korte termijn een Webinar aan. Zodra je jezelf hiervoor aan kunt melden, laten we het weten.

LET OP: Wanneer je met terugwerkende kracht een journaalprofiel toepast op basis van een uren verdeling, moet je op werknemerniveau iedere variabele regel koppelen aan een kostenplaats. Doe je dit niet, dan blijft deze standaard op NVT staan en krijg je een foutmelding (foutcode 217) bij het maken van een journaalrun.

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 3 van 4