Personen die gelijktijdig meerdere dienstverbanden hebben, lopen het risico op een behoorlijke naheffing bij de aangifte inkomstenbelasting. Dit wordt enerzijds veroorzaakt doordat er in Nederland sprake is van een progressief belastingstelsel, anderzijds door de afbouw van de algemene loonheffingskorting en de arbeidskorting.
Loket.nl berekent de in te houden loonheffing per dienstverband conform de tabellen van de Belastingdienst. Dit veroorzaakt nauwelijks verschillen met de inkomstenbelasting. Wanneer kunnen er dan wel grote verschillen ontstaan? Als de werknemer gelijktijdig een tweede dienstverband heeft. Bij het tweede dienstverband (waarschijnlijk zonder loonheffingskorting) wordt de loonheffing ook ingehouden conform de tabellen van de belastingdienst, dus ook weer startende vanuit de laagste belastingschijf. In de inkomstenbelasting worden alle inkomsten bij elkaar opgeteld, waarbij het tweede dienstverband dus mogelijk tegen een hogere belastingschijf wordt afgerekend. Dit is de zogenoemde progressiviteit.
Sinds 2015 heeft de Belastingdienst ook de afbouw van de algemene loonheffingskorting en de afbouw van de arbeidskorting geïntroduceerd. Dit houdt kortweg in dat zodra er een inkomen is boven een bepaalde grens, er minder recht ontstaat op één of beide kortingen. Deze afbouw speelt in de inkomstenbelasting mogelijk ook een rol. Immers, het inkomen van het tweede dienstverband kan invloed hebben op de toegepast korting van het eerste dienstverband.
Mocht de werknemer het vervelend vinden om het bedrag van de aangifte inkomstenbelasting ineens te betalen, kan dit ook via de salarisberekening worden uitgesmeerd. Onder de fiscale gegevens zijn er twee velden waarmee je de loonheffing kunt beïnvloeden: Afwijkend LB % en Toepassen afw. %. Bij Afwijkend LB % kun je het percentage aangeven dat moet worden toegepast. Bij Toepassen afw. % kun je aangeven dat dit Afwijkend voor tabel- en tariefloon moet gelden.
Opmerkingen
0 opmerkingen
Artikel is gesloten voor opmerkingen.